Idag, 7 april, är det Internationella Världshälsodagen och i år hyllas sjuksköterskor och barnmorskor. Jessica på Hjärnkoll Uppsala fick ett samtal med Måns Lööf, som är sjuksköterska på BUP och digital vårdutvecklare.

Hej Måns, vad gör du som sjuksköterska på BUP?

Jag jobbar med att utveckla och ta fram alternativa sätt för att kunna ge rätt vård och stöd till barn och ungdomar som är inskrivna på BUP. Och håller även på att spela in Skills, en barnutbildning om adhd som jag varit med och skapat. Just nu, i Corona-tider, jobbar jag hemifrån och hjälper även medarbetare att bli digitaliserade. Som vi egentligen har behövt göra länge men nu är det oerhört viktigt.

Ser man skillnad på trycket inom BUP nu under Corona? Med tanke på stängda skolor, otrygga hemförhållanden osv?

Vi trodde inte det men kollade faktiskt upp och jämförde med hur det var för ett år sedan. Vi ser att det har blivit en marginell ökning. Det kommer säkert vara en höjning nu när Corona pågår men sen när allt det här är över kommer vi troligen att se en större ökning. Ökningen kommer vara ett resultat av allt det som sker på grund av Corona. Till exempel att man inte varit i skolan, träffat andra och kanske att en eller båda föräldrarna har blivit arbetslösa. Många har det tufft hemma nu och då kan skolan vara det som skyddar barnen.

Vad har du för råd till föräldrar som har barn och ungdomar som är hemma nu och mår dåligt?

Eftersom rörelsefriheten är så begränsad och man är så mycket inpå varandra tycker jag man kan försöka att hålla distansering även hemma, respektera varandras olikheter och behov. Var också extra lyhörd nu och spegla ditt barn. Det kan du göra genom att om du ser att ditt barn mår dåligt våga möt det och säg ”jag ser att du mår dåligt, kan vi prata om det?”.

Du som förälder bör tänka på hur mycket du tittar på nyhetssändningar om Corona, du kanske ska försöka att bara göra det en gång per dag. Gör så för din egen skull och även för barnens skull.

Och rör på dig, hitta sätt att röra på dig. Lekar för både stora och små. Du kan till exempel göra en hinderbana hemma, göra en skattjakt på prylar, gå ut och gå och kan du inte det gå upp och ned på en stol, se bara till att du får upp pulsen lite. Det är jätteviktigt. Men det absolut viktigaste är att prata, prata, prata.

Tack Måns för att jag fick ta en stund med dig – vi på Hjärnkoll Uppsala län hejjar på er och älskar att ni tycker som vi: Våga prata om det svåra. #vågaprata

/Jessica Stigsdotter Axberg för Hjärnkoll Uppsala län

 

Läs mer om Internationella Världshälsodagen på WHO’s sida»