Konstnären Fanny Agåker har vernissage i Skuttunge kyrka söndagen den 30 maj, kl. 13.00 – 15.00.

Utställningen pågår 30 maj – 4 juni öppet var dag 13.00 – 15.00

Välkomna!

Vem är Fanny Agåker?

Fanny är född och uppväxt i Uppsala och i vuxen ålder flyttade hon till Skuttunge tillsammans med sin man. I grunden är hon utbildad arkeolog men det har varit svårt att få jobb inom det yrket.

-Jag har inte haft lyxen med att bara jobba som arkeolog tyvärr.

Under hela Fannys vuxna liv har hon i perioder haft stora problem med återkommande djupa depressioner som verkligen slår ut henne. Perioderna har blivit längre och längre och nu i slutet i flera år. Det finns även en ångestproblematik med mycket ångest närvarande.

-Just nu är jag långtidssjukskriven och försöker göra det jag kan för att försöka ta mig tillbaka till livet. Konsten är ju en del i det. Jag har alltid varit konstnärligt intresserad på alla sätt och vis men det är först nu de senaste åren som jag verkligen har hittat till målandet på det här viset.

Fanny tecknar och målar digitalt. Hon jobbar med en surfplatta med touchscreen där hon målar med fingrarna och trycker upp 1 exemplar av de teckningar som hon känner är lyckade. Någonstans på vägen i sitt tecknande så fastnade Fanny vid färgen orangegult ”saffransliknande” och använder i princip bara den färgen tillsammans med svart sen ca 3 år tillbaka. Hon drogs så ”väldigt” till den färgen vid en tidigare målning så hon kände att hon ville göra mer.

-Det känns bara så rätt att måla med den färgen tillsammans med svart. Jag har så himla svårt att göra något annat. Jag har försökt.

Vad ger målandet dig?

-Ett rått uttryckande av vad jag känner. Det är känslor i bildformat för mig. Mycket handlar om att bearbeta mina egna känslor, mitt förflutna och mina tankar om framtiden.

I Fannys konst ser man alltid kroppslighet och kvinnlighet. Gravida kvinnokroppar är ett återkommande tema som har att göra med Fannys ofrivilliga barnlöshet. Detta är en sorg som kommer fram väldigt tydligt i hennes konstverk.

Varför en egen konstutställning i samarbete med Svenska kyrkan och Hjärnkoll i Uppsala län?

I höstas visade Fanny några få tavlor på en konstutställning tillsammans med andra lokala utställare från hela bygden i Skuttunge. En kvinna berömde hennes konst och ville hjälpa Fanny att ställa ut en egen utställning, vilket nu blir i Skuttunge kyrka.

-Jag har väldigt svårt att förstå att andra uppskattar det jag gör. Jag är ju helt ny på att visa upp det jag faktiskt gör, så det är jättestort för mig. (Säger Fanny med ett stort leende)

Fanny vill tacka sin man och Turid Apelgårdh som varit ett stort stöd inför utställningen.

-Jag hade inte kunnat göra den här utställningen utan deras stöd. De har varit väldigt vänliga och hjälpsamma i processen då jag själv inte är kapabel att göra allt det praktiska.

Fanny ställer ut 30 tavlor som även är till salu.

Text: Veronica Runesdotter Malm