Jag stöttar Psykisk hälsa på schemat!

Allt fler unga mår allt sämre. Självmordsstatistiken är hög. Jag förlorade min barndomsvän i januari. Hon kämpade i flera år och orkade inte mer.

Jag hade ingen hjälp när jag gick i skolan. Jag fick klara mig själv. Jag hade prestationsångest, social fobi och fick senare diagnosen bipolär sjukdom. Något jag definitivt tror skulle ha skyddat mig, är om jag hade fått kunskap om psykisk hälsa, och hur jag skulle ta hand om mig och fått hjälp att söka hjälp.

Jag har velat detta länge. Det är dags att skolministern lyssnar och ändrar skolsystemet! Ungas hälsa står på spel. Hjälp till att stoppa denna pandemi nu. Skriv under kampanjen Psykisk hälsa på schemat NU! Länk här

Yasmine Fröbom, Hjärnkollambassadör Uppsala län

 

Jag ställer mig bakom Psykisk hälsa på schemat NU! , för att det är viktigt!
Jag minns en föreläsare när jag gick i skolan. Han pratade om att känna sig utanför. Jag minns fortfarande att orden han sa kändes.
Det borde ha varit fler sådana i skolan. Själv hade jag inga sunda förebilder, och inget språk eller verktyg. Jag kunde inte förstå det som hände i mig.
Erik Lindgren, Hjärnkollambassadör.
Jag fick min första panikångestattack redan vid 8 års ålder. Då pratades inget alls om psykisk ohälsa. Jag förstod inte vad som hände med och i mej, jag blev livrädd och ångesten blev en daglig skam som eskalerade. Känslor är inte sjuka, men kan bli. Ångesten drev mej vidare till självskadebeteende och ätstörningar, även olika substansmissbruk. Har idag flera diagnoser som jag behandlas för. Tack vare kunskap och rätt behandling förstår jag vad som händer. För att någon ska lyssna behövs ord och språk, och kunskap. Hade jag haft orden då hade jag fått hjälp tidigare.Att ha psykisk hälsa på skolschemat tror jag skulle hjälpa många barn/unga på så många olika vis. Stoppa ökningen av psykisk ohälsa bland de unga!
Ylva Larsson, Hjärnkollambassadör

Hjärnkoll Uppsala län förmedlar Hjärnkollambassadörer som föreläser i skolorna i Uppsala kommun. Våga prata om psykisk ohälsa är en del av ett viktigt förebyggande arbete. Läs mer om vårt arbete på vår hemsida