Press
2023
- SVT Nyheter Uppsala, “Uppsalabon Ylva har blivit hämtad av polisen femton gånger: ”Kan känna mig som en kriminell” Ylva Kristina Larsson, Hjärnkollsambassadör, i artikel och intervju om det traumatiska att bli upphämtad av polisen och behov av sjukvårdskunnig på plats saknas.
2021
- Legal Wolf 24 maj, “What is Social Anxiety and Halle Bery !!? – with Yasmine Fröbom” Yasmine Fröbom, Hjärnkollambassadör, i ett poddavsnitt på engelska. Ett samtal om bland annat psykisk hälsa i Sverige, vad som kan göras för att minska stigma och hennes egna erfarenhetet av social fobi.
2020
- NSPH Podd 24 september, “Ylva Larsson om missbruk och psykisk sjukdom” Ylva Kristina Larsson, Hjärnkollambassadör, berättar i podden om sina erfarenheter av att ha levt ett liv med ett blandmissbruk och psykisk ohälsa.
- Morgon i P4 Uppland 2 juli, 2:11:30 in i programmet “Ylva Kristina Larsson om missbruk”
- Sveriges Radio P1 8 juni “Så drabbas psykiatrivården av Covid-19.” Ylva Kristina Larsson, Hjärnkollambassadör, berättar om hur det var att vara inlagd under tiden då inga besök får tas emot på grund av den pågående pandemin. Psykiatrin berättar hur detta har påverkat dem med inställda permissioner och utan besök.
- SVT Nyheter 21 april “Coronakrisen kan öka den psykiska ohälsan: “Lätt att hamna i katastroftankar.”” Hjärnkollambassadören Malin EC fick frågan hur hon tror att den pågående coronakrisen påverkar vår psykiska hälsa och hur den har påverkat henne.
2019
- HOPP nr 3 28 aug “Ylva vill hjälpa andra att inte behöva skämmas” Efter ett liv med en ångest som varit omöjlig att tala om är Uppsalabon Ylva Larsson idag varmt engagerad i att minska okunskap och stigmatisering kring psykisk ohälsa i samhället.
- Vox Vigor 1 apr “Ylvas och Petras upplevelser av ångest” Märta Nasvell-dagen 2019 lockade hela 400 personer till Psykiatrins hus i Uppsala. Hjärnkollambassadörerna Ylva Larsson och Petra Rohrer från Uppsala berättade om sina starka upplevelser av ångest och kampen för att få kontroll på tillvaron.
- Nyhetsmorgon TV4 27 mars “Ny metod för depression: “Första gången på 8 år som jag kom ur den”” Magnetstimulering, RTMS, är en ny metod som gett goda resultat mot svårbehandlad depression. Robert Bodén, docent och överläkare på mottagningen för hjärnstimulering på Akademiska sjukhuset berättar om behandlingen och Elsa Kjellander som har behandlats med RTMS delger sina erfarenheter av det.
- SVT Nyheter 13 mars “Här skickas el in i hjärnan – för att behandla depression” Hjärnkollambassadören Elsa Kjellander har fått behandling genom en elektromagnet som skapar elektriska fält i hjärnbalken. Hon beskriver behandlingen som väldigt betydelsefull för hennes mående.
2018
- Specialpedagogik 4 dec “Identity First” Identity First handlar om att en människa inte är sin sjukdom eller diagnos, utan istället har diabetes, eller har autism. Jill C Faulkner, Hjärnkollambassadör, förklarar.
- Hjärnspöken 14 nov Avsnitt 7: “Det var en lång förnekelse” I podden Hjärnspöken berättar Ylva Larsson, Hjärnkollambassadör, om sitt beroende och/eller missbruk och hur hon har fått hjälp att må bättre.
- Hjärnspöken 17 maj Avsnitt 4: “Ge inte upp, det blir bättre” Malin Einarsson Carlsson, Hjärnkollambassadör, berättar här om hur det var när hon drabbades av en svår depression.
- Lågaffektiva podden 25 mars, “Intervju med Jill Carlberg” Jill berättar om hur omgivningens bemötande spelar stor roll för henne och vad vi som arbetar runt personer med autismspektrumtillstånd behöver tänka på.
- Hjärnspöken 12 mars Avsnitt 2: “Att kastas mellan himmel och helvete” I detta avsnitt av podden Hjärnspöken berättar Hjärnkollambassadör Pia Röjdeby om hur hennes bipolära sjukdom har påverkat henne och hur hon har fått hjälp att må bättre.
- Hjärnspöken 6 feb Avsnitt 1: “Jag ville inte överleva min 27-årsdag, nu har jag bestämt mig att jag ska bli 100 år” Kom ihåg att även om det känns otroligt mörkt just nu, vet du inte hur det känns om ett halvår eller ett år. Det säger Jouanita Törnström som tidigare har behandlats för bland annat ångest, depression och borderline personlighetsstörning, lyssna på henne i första avsnittet av Hjärnspöken.
- Ur Samtiden 24 jan “På nätet utan gränser” En föreläsning där Jill Carlberg berättar utifrån sina egna erfarenheter hur det är att växa upp med autism och vara ung på nätet.
2017
- UNT 30 juli “Tips för sommarlediga familjer” Även semestertider kräver planering. Jessica Stigsdotter Axberg, mångsysslare bosatt i Skokloster, tipsar om scheman som underlättar för sommarlediga familjer.
- UNT 3 juni “Poesi och parad på Galenfestival” När Galenfestivalen pågick under lördagen samlades flera hundra personer för att stå upp för behovet av ökad kunskap och öppenhet kring psykisk ohälsa.
2016
- Funka olika – podden om livet med funktionsnedsättningar 12 okt “Autism 3. Att vara anhörig, vän eller jobbarkompis” Psykolog SvenOlof Dahlgren och Jill Carlberg, som fick diagnosen Aspergers syndrom när hon var tio år, pratar om att vara anhörig, vän eller jobbarkompis till en person med autism.
- Funka olika – podden om livet med funktionsnedsättningar 12 okt “Autism 2. Att vara från en annan planet” Samtal om autism och “kulturkrockar” med psykolog SvenOlof Dahlgren och Hjärnkollambassadör Jill Carlberg.
- Funka olika – podden om livet med funktionsnedsättningar 12 okt “Autism 1. Myter och fördomar” Psykolog SvenOlof Dahlgren och Jill Carlberg, som fick diagnosen Aspergers syndrom när hon var tio år, pratar om de myter och fördomar som finns om autism.
- UNT 4 sept “Idag har många av mina drömmar förverkligats“. Yasmine Ejner Lind är Hjärnkoll-ambassadör i Uppsala län, tidigare ledamot av styrelsen för Hjärnkoll Uppsala län, och ska även tala på världsmentalhälsodagen 10 okt i Gävle.
- UNT 26 aug “Fest ska få fler att fatta“. Therese Elljung är nyutbildad Hjärnkoll-ambassadör i Hjärnkoll Uppsala läns regi (Ekolnsnäs). Hjärnkoll Uppsala län är medarrangör till festen.
- UNT 18 juni “Vi är alla lite galna här” På Valegården i Uppsala hölls på lördagen Galenfestivalen, en festival med sång och dans som vill lyfta fram psykisk ohälsa i ljuset. “Vi måste få bort skammen över psykisk ohälsa”, säger arrangören Elisabet Alphonce.
- Special Nest 16 juni ”Barndomstrauma kan utlösa tvång” Kan en traumatisk barndom utlösa eller förvärra OCD? Enligt Yasmine Ejner Lind är svaret självklart ja.
- Aspbladet 10 juni “Leva med autismspektrumtillstånd” Jill var den första tjejen som fick diagnosen Aspergers syndrom och det har nu gått tjugo år sedan diagnosen sattes.
- Special Nest 25 feb “Det finns så mycket fördomar om oss med asperger” Jill Carlberg Söderlund fick diagnosen Aspergers syndrom när hon var tio år gammal. Idag vill hon sprida kunskap om diagnosen.
2015
- UNT 15 nov “Råttor lugnar med positiva känslor” Precis som det finns fördomar kring psykiskt ohälsa, är vissa människor skeptiska till tamråttor, säger Ylva Larsson som lever med bipolär sjukdom. Hennes tamråttor hänger som små värmande vetekuddar när hon bär dem på sina axlar.
- Dala-demokraten 19 okt “Yasmine har haft tvångstankar så länge hon kan minnas “
- UNT 10 sep “Håller minnesstund för självmordsoffer” Elisabeth Lindström från Gimo arrangerar på torsdag kväll en ljusmanifestation i Uppsala domkyrka. Bakom minnestunden står SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd), Suicide Zero, Sensus, Svenska kyrkan, Hjärnkoll och Uppsala stadsbibliotek.
- UNT 13 juli “Det finns en del jävlar anamma i mig ändå” Petra Rohrer har under många år själv haft problem med ångest och psykisk ohälsa. I dag är hon utvecklingsledare på projektet Forum för brukarinflytande i Uppsala och hjälper andra som befinner sig i en liknande situation.
- UNT 27 juni “Solen sken på Galenfestival” Det var inte bara vädret som inte var så tokigt på lördagen, det var också en av parollerna för Galenfestivalen i Stadsträdgården.
- UNT 27 juni “Festival uppmärksammar psykisk ohälsa” Galenfestivalen vill visa hur viktigt det är att uppmärksamma psykisk ohälsa. UNT har pratat med en av arrangörerna, Elsa Kjellander, om festivalen och om det är okej att använda ordet galen.
- Aftonbladet 27 maj “Det tog 20 år för Ylva, 39, att få rätt diagnos” Hennes liv har präglats av djupa depressioner sedan tidiga tonåren. Det tog 20 år för Ylva Larsson, 39, att få korrekt diagnos – bipolär typ 2 – och rätt medicinering.
2014
- UNT 28 sep “Därför råder tabu ” Tabut kring psykisk ohälsa beror på att både gamla och felaktiga föreställningar hänger kvar. Men attityderna håller på att förbättras.
- UNT 24 mars “Hon har besegrat tvånget att vara bäst” Liksom så många andra tjejer drabbades hon av duktig-flicka-syndromet. Men priset blev ovanligt högt för Uppsalabon Elena Orrlöv.
- UNT 12 feb “Bättre attityder till psykisk ohälsa” Attityderna till människor med psykisk ohälsa blir allt bättre i Uppsala län.
- Balans Uppsala 22 feb-1 mars “Jävla psykfall” Jävla psykfall var en fotoutställning. Utställaren var Christine Richter och Ylva Larsson, Hjärnkollambassadör, var en av de medverkande.
2013
- UNT 12 nov “Ta kommandot över livet igen” Traumabearbetning, elchocker och kamratstöd har hjälpt tre Uppsalabor att komma tillbaka från psykisk sjukdom.
- UNT 10 okt “Friskfaktorer för psykisk hälsa” Bara hälften av landets kommuner arbetar systematiskt med att förebygga psykisk ohälsa bland sina anställda, skriver Rickard Bracken.
- UNT 16 april “Återhämtningen sker inte i en rak linje” I dag är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Hur är det att återhämta sig och komma tillbaka till arbetslivet? Vi frågar tre Uppsalabor som jobbar och har egna erfarenheter av psykisk ohälsa.
2012
- UNT 3 maj “Hjärnkoll vill få oss att våga fråga” ”Våga fråga!” ”Bryt tystnaden!” Så lät några av de uppmaningar som ropades ut på Svartbäcksgatan när Hjärnkoll på torsdagen hade en manifestation för att uppmärksamma psykisk ohälsa.
2011
- UNT 7 nov “Jag vill ha adhd” Barn med koncentrationssvårigheter upptäcks nu ofta av lärare i första skedet. Problemen försöker man sedan lösa ute på skolorna, men om inte det riktigt räcker till kopplas ett VITS-team med många olika kompetenser in.
- UNT 2 nov “När rösterna tar kontroll” När Beatrice Carleson pluggade vid Uppsala universitet blev hon akut inlagd på Ulleråkers sjukhus. Hon kände sig fullkomligt frisk men på nätterna sa rösterna till henne att läkarna skulle lobotomera henne.
- UNT 23 mars “Vägen ur självskadebeteende” Inte många fastnar i ett självskadebeteende som vuxna. Men det gjorde Cecilia Ingard från Björklinge. Det var när hon lyckades få tag på tag på sina journaler som vändpunkten kom.
2010
- UNT 10 okt “Hjärnkoll ska bryta tabu” Var fjärde svensk lever med psykisk ohälsa, men få vågar prata om det. Kampanjen Hjärnkoll kan ändra på saken. Med en budget på en miljon kronor ska upplänningarna förmås att bryta ett tabu som kan hjälpa många psykiskt sjuka till ett bättre liv.
- UNT 22 juni “Hästarna blev hans terapi” Sven Frostenson är övertygad om att hästen är ett magiskt djur. Utan dem hade han varit ett vårdpaket i dag. I dag handlar Leva om hästen som läkare, och i morgon om hästen som ledare.
- UNT 28 april “Attitydambassadörer i stan” En fjärdedel av svenskar drabbas någon gång under sin livstid av psykisk ohälsa. För att slå hål på myterna om dem kommer ett fyrtiotal nyutbildade attitydambassadörer i Uppsala län att bjuda på sina egna erfarenheter vid olika tillfällen.