Kortintervju med en mamma på Världsautismdagen

Har det varit något positivt med att ditt barn fick en autismdiagnos?
Det är klart. Det har varit så bra att få veta. Att få kunskap om varför och att från grunden förstå dotterns utanförskap. Dottern själv har fått upprättelse när hon fick veta vad det var som gjorde att hon var annorlunda.

Var det något som var negativt med att få diagnosen?
Inte med att få diagnosen, men diagnosen i sig har medfört ett utanförskap. Dottern tappar ofta sina vänner, hon har svårt att hålla i relationer. Hon är otroligt ärlig och det kan vara svårt i relationer. Hon försöker få kontakt via sociala medier och har lätt att haka på det negativa, och då blir det tufft och jobbigt för både henne och omgivningen. Och jag som mamma tar också åt mig mycket och när jag säger till blir jag boven. Det är en ständig balansgång.

Vad har du lärt dig om diagnosen som du skulle vilja dela med dig till andra?
Att köra lågaffektivt bemötande. Om dottern beter sig märkligt mot mig, kanske låter aggresivt eller så, då ignorerar jag beteendet och bemöter henne neutralt. Jag försöker också undvika att säga nej. Till exempel kan jag säga: vi får se, jag ska fundera på det, det låter som en bra idé kan vi ta det senare osv. Och genom att dottern är impulsiv så glömmer hon ibland bort det.

Har du något tips du vill dela med dig av?
Gå på föreläsningar, utbildningar, läs böcker och träffa andra föräldrar i samma situation. Jag hade inte klarat mig utan Attentions föräldraträffar, att få träffa andra föräldrar i samma eller liknande sits har varit livsavgörande.

/Mamma Eva
nedtecknat av Jessica Stigsdotter Axberg