Välkommen till Hjärnkoll Uppsala läns kostnadsfria, digitala seminarier!
Om Hjärnkollseminarium
Hjärnkoll Uppsala län skapar ett seminarium om sin speciella expertkunskap. På seminariet berättar Hjärnkollambassadörer om sin egna erfarenheter av att ta sig från allvarliga problem eller sjukdom till ett gott liv. Föreläsningen tar 20-45 minuter. Vi pratar om hur de formulerat sina berättelser och om deras expertkunskap i ungefär 1 timme. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade och vill veta mera om vad Hjärnkollambassadörerna gör.
Varje föreläsares berättelse är unik och det finns hur många berättelser som helst. Det är viktigt för att förstå vidden av det som presenteras. Det spännande är att det ofta går att känna igen sig när någon berättar om sina upplevelser av sjukdom, vård och stöd. Hjärnkollambassadörer föreläser utifrån personliga erfarenheter av psykisk ohälsa och vägen till återhämtning.
Seminariet bygger även på din egen aktivitet. Igenkännandet väcker egna minnen, som kan få en ny betydelse genom att de relateras till en annan persons beskrivning av verkligheten. För levd erfarenhet innehåller mycket mer än det vi tänker på som viktig och värdefull kunskap.
För vård och omsorgspersonal kan det bli ett möte med patienter/brukare på ett nytt sätt som bärare av viktig kunskap. För dig som vill bli Hjärnkollambassadör eller volontär blir det ett sätt att lära känna Hjärnkolls kärnvärden.
Seminarierna genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Föreläsningarna spelas inte in.
Seminarier hösten 2024
Höstens föreläsare hittar du nedan. Håll utkik på vår hemsida och sociala medier där vi uppdaterar löpande med information om föreläsningarna och länk till anmälan.
27 augusti Erica Hårsta: “Jag är inte konstig… Jag är unik!”
Redan första dagen i skolan blev Erica mobbad. Men på grund av att lärarna inte hjälpte henne, och händelser inom familjen förblev mobbningen okänt. Hon blev deprimerad och hennes psykiska mående sjönk. Hon har mycket tack vare stödet från sin mamma och sina djur lyckats ta sig vidare. Erica berättade om hur hon lärde sig anpassa sitt liv efter måendet och sina egna behov. Som Hjärnkollambassadör vill Erica nå lärare och ungdomar om hur mobbning utvecklas. Erica vill öka kunskapen hos unga och vuxna om psykisk ohälsa och att vem som helst kan vara utsatt av mobbning och må psykiskt dåligt. Lyssna på Ericas medverkan i vår podd Psykprat här.
24 september Cecilia Ingard: “Min långa återhämtningsresa från svårt självskadebeteende”
I Cecilias föreläsning fick vi höra om hennes långa återhämtningsresa från ett svårt självskadebeteende. Cecilia tog upp viktiga faktorer för hennes återhämtning som också illustreras i form av målningar. Idag är Cecilia doktorand och forskar på området delaktighet. Hon undervisar på socionomprogrammet på Högskolan i Gävle samt på uppdrag av Karolinska institutet (nationellt centrum för suicidforskning och prevention).
29 oktober Kurt Nyberg: “Våga prata hjälper bra”
Seniorambassadör Kurt Nyberg berättar om sin återhämtning från psykossjukdom, om att välja att avstå från medicinering och att leva med psykoskänslighet och depression. Vidare handlar föreläsningen om arbetet som Hjärnkollambassadör och kamratstödjare i Intresseföreningen för schizofreni och i RSMH. Att våga prata om sin sjukdom har hjälpt Kurt med de sista stegen av återhämtningen. Anmäl dig till föreläsningen här.
26 november – Solveig Sörhuus
Information kommer
Tidigare seminarier, våren 2024
30 januari Sadia Bravo – “Det är svårt att ta emot sig själv när man faller”
Hjärnkollambassadör Sadia Bravo föreläste om hur det var för henne att växa upp i ett dysfunktionellt familjesystem med bland annat psykiskt och fysiskt våld. Sadia berättade om hur hon jobbar på att bryta våld och trauma som går i arv genom att använda den kunskap och de verktyg hon fått på sin resa. Läs mer om Sadia.
Lyssna på Sadias medverkan i vår podd Psykprat här.
27 februari Patrik Malmquist – “Våga må skit för att våga må bra”
Hjärnkollambassadör Patrik Malmquist föreläste om sin depression och hans svårighet med att acceptera sjukdomen. Patrik berättade om hur man kan ta vara på sina unika kunskaper av psykisk ohälsa och omvandla det till en styrka. Patriks motto är “våga må skit, för att må bra igen” och han kämpar för att alla ska våga prata om känslor. Läs mer om Patrik.
Lyssna på Patriks medverkan i vår podd Psykprat här.
26 mars Clara Skogholt – ”Hämta hem din kraft. Du är din egen kvinna”. En föreläsning om hjärnspöken, medberoende och om återhämtning.
Hjärnkollambassadör Clara Skogholt föreläste om sin livshistoria, hur effekterna av psykisk ohälsa har påverkat henne och hur hon idag har skapat livskvalitet. Hon har erfarenhet av ångest och hjärntrötthet, och även av stressutlösta tillstånd och suicidnära tillstånd. Efter många år av tvångsvård fick Clara nog. En insikt att våga välja livet och se sina svåra erfarenheter som styrkor istället för bara sår. Läs mer om Clara.
Lyssna på Claras medverkan i vår podd Psykprat här.
23 april Yvonne Kallträsk – “Goda relationer kan rädda liv – och konsten att använda sina fem sinnen”.
Hjärnkollambassadör Yvonne Kallträsk föreläste om varför det är så viktigt med goda relationer, och att det är nödvändigt att kunna visa sig sårbar. Yvonne har lärt sig att hantera ångesten och kriser med sina fem sinnen, och visar på det som hjälpt henne i livet. Det kan ta lång tid att vända negativa spiraler, och det har varit en process för Yvonne att komma till insikt och acceptera sig själv som den hon är. Yvonne är Hjärnkollambassadör sedan 2016, är utbildad Peer Supporter och även aktiv i TIFF (Träffpunkternas intresseförening). Läs mer om Yvonne.
Lyssna på Yvonnes medverkan i vår podd Psykprat här.
28 maj Veronica Malm – “Skynda långsamt!”
Hjärnkollambassadör Veronica Malm föreläste om sin erfarenhet av utmattningssyndrom. Veronica berättade om sin återhämtningsresa, varför kroppen sa ifrån, symtomen före, under och efter insjuknandet, kommunikationen med myndigheter, behandling och egna strategier. Veronica förtydligade och gick igenom skillnaden mellan utmattningssyndrom och utmattningsdepression. Läs mer om Veronica.
Lyssna på Veronicas medverkan i vår podd Psykprat här.